Compassion

Verslag van het bezoek van Gerrit en Geke aan Starlyn in februari 2019.

Vijf jaar geleden heb ik samen met Jelly Hardenberg Starlyn bezocht in Santo Domingo bij Compassion. We maakten toen deze foto hiernaast van hem. Hier was hij 5 jaar oud.

In februari van dit jaar heb ik samen met mijn schoonzusje Geke Poortinga meegewerkt aan het project van Mano a Mano. Op de laatste dag van het project hadden we een ontmoeting met Starlyn en zijn moeder in de plaats Haina. Hier is Compassion ook gevestigd. Alle pleegkinderen konden hier hun adoptieouders ontmoeten. Geke en ik zouden namens de kindernevendienst van de Gasthuiskerk de cadeautjes van jullie aan Starlyn geven. We werden al snel met Starlyn in contact gebracht. In goed overleg besloten we naar het huis van Starlyn te gaan, zo’n 10 minuten lopen van Compassion. Starlyn, zijn moeder, de vertaler, wij tweeën en een mevrouw van Compassion zijn naar het huis van Starlyn gelopen om met elkaar te praten en de cadeautjes van jullie te geven.

Huis van Starlyn

Bij Starlyn thuis beginnen we met het geven van de cadeautjes. Als eerste komt er een boekje uit de tas wat door de kinderen van de Kindernevendienst is samengesteld. Ieder kind heeft een eigen bladzijde gemaakt en deze voorzien van een fotootje. Hij vindt het heel erg mooi en bladert er nieuwsgierig doorheen. Daarna pakt hij de groepsfoto van de Kindernevendienst uit. Helaas was het glas van het fotolijstje tijdens de reis gebroken. Maar Starlyn keek aandachtig naar jullie groepsfoto en zou graag jullie eens willen ontmoeten, zei hij. Daarna kwam de knuffel krokodil tevoorschijn. Zelf houdt hij ook van krokodillen, olifanten, paarden en giraffen. Ook komen er twee t-shirts uit de tas, een oranje en een blauwe. Deze shirts vielen goed in de smaak. Want de kleur blauw is zijn lievelingskleur, omdat hij van de lucht houdt. Verder was er ook een Spaanse brief bij met vragen van jullie en deze brief hebben wij achtergelaten. We hebben Starlyn gevraagd om op deze vragen een antwoord te geven. Hopelijk gaat dit lukken met hulp van die mevrouw van Compassion.

Starlyn met zijn broertjes

Starlyn heeft 5 broertjes, waarvan er twee bij hem en zijn moeder wonen.

Zijn vader heeft het gezin verlaten en woont met de andere drie kinderen in Amerika. Zijn vader is al jaren niet meer thuis geweest. Starlyn is geboren op 18-01-2009 en is dus nu 10 jaar. De steun van Compassion is deels ook voor de broertjes van Starlyn.

Starlyn en zijn vriendje

Nadat we bijna een uurtje bij Starlyn zijn geweest en nog wat foto’s hebben gemaakt, gaan we weer terug. We lopen langs zijn school en gelukkig konden we daar even naar binnen. We zijn in zijn klas geweest en hebben even met de lerares gesproken. De kinderen in de klas hebben nog voor Starlyn gezongen. Samen nog even met zijn beste vriend op de foto, wie wil dat niet… Daarna zijn wij weer vertrokken.

Weer bij Compassion aangekomen, eten en drinken we nog wat met Starlyn en nemen daarna afscheid van elkaar.

Het was een aangenaam en goed verzorgd bezoek om een indruk te krijgen over het leven van Starlyn.

Groetjes van Starlyn via Geke Poortinga en Gerrit van der Steege.
28-02-2019