Reisverslag ontmoetingsreis 2023

Van 10 – 18 februari 2023 bevonden zich 13 gemeenteleden van de Gasthuiskerk zich bij onze zuster gemeente in Lukomera – Oeganda.

Hieronder een dagelijks verslag vanaf 10 februari:

Donderdag 16 februari 2023

Deze morgen vertrekken we meteen na het ontbijt, om half negen naar Kiwoko. Daar is een ziekenhuis gesticht door de Church o Uganda. We worden ontvangen door ziekenhuis predikant William. Eerst ontmoeten we een klas met studenten voor de verpleging, jongens en meisjes. Mirjam , Alice, Anke en Tineke spreken hen toe. Dan bezoeken we de kraamafdeling . Indrukwekkend. Iemand van ons bidt voor ze. Verder bezoeken we de mannen en vrouwenafdeling. Bij iedereen bidt één van ons voor ze. We gaan terug voor de lunch die we deze middag hebben met de kerk van Lukomera. We gaan bidden en zingen, dansen en God prijzen. We eten samen met veel mensen en kinderen. De pastor vertelt het verhaal van Simson en Delila: “Zonde maakt je krachteloos”is zijn conclusie. We hebben een prachtige middag. Wie wil mag dan nog een bezoek brengen bij een bekende familie, Zula en zijn ouders en 3 zusjes en 2 broers. Nu zit iedereen te bekomen van alle indrukken van deze dag ; en dat zijn er veel. Morgen op weg naar huis!!!!!!

____________________________________

Woensdag 15 februari 2023

Om 7 uur begonnen we deze dag wederom aan een heerlijk ontbijt met o.a. zelfgebakken brood, Nederlandse kaas en vers tropisch fruit. We werden namelijk om 8 uur verwacht in het dorp, waar een bus op ons stond te wachten voor de St Stephen’s church. We vertrokken samen met Paul (dominee) Eva, Muhammad, Baptist, Charles, Annet, Olive, Bonymack en Adam op weg naar Jinja. Daar namen we een boot om te kunnen genieten van de flora en fauna op de Nijl. Voordat we op de boot kwamen, gingen we langs een sloppenwijk met gezinnen, die daar leven in extreme armoede.

Na de prachtige bootreis, vergezeld door Hakim een enthousiaste reisleider, aten we in een restaurant in Jinja en vervolgden we onze weg terug richting Lukomera langs een toeristische route. Het was een dag vol gezelligheid, lol, zegen en vooral geestelijke verbinding, naast ook tegenstrijdige indrukken. Het is soms moeilijk te bevatten dat het zo oneerlijk verdeeld kan zijn in de wereld. Je zou iedereen een liefde volle handreiking gunnen en de invloed die wij hebben lijkt dan een druppel op de gloeiende plaat. Tegelijkertijd denk ik dan: ‘Je zult je maar net onder die druppel bevinden”.

We missen onze geliefden in Nederland en we genieten ook van de prachtige natuur, maar vooral van de lieve broeders en zusters die ons zo gastvrij ontvangen. Veel groeten van hen voor jullie allemaal. Nog twee dagen en dan komen we weer terug naar Nederland, dus tot gauw en heel veel zegen vanuit een prachtig Oeganda!

Groetjes, Tineke Garcia.

________________________________

Dinsdag 14 februari 2023

Goeienavond broeders en zusters van de Gasthuiskerk,

Een bijzonder Valentijnsdag vandaag.

Vanmorgen vroeg, na een heerlijk ontbijt zijn we met de gehele groep op kraamvisite gegaan bij Paul en Damalie om hun pasgeboren dochter Pauline te bewonderen. Wat is dit een bijzonder echtpaar, naast hun eigen 3 kinderen hebben ze nog eens 15 kinderen in huis die een liefdevolle plek nodig hebben. Voor de gemeenschap zijn ze bijzonder waardevol, de gemeente is hier enorm gegroeid door hun liefde en bemoediging. Wij hopen en bidden dat de nieuwe bisschop zal besluiten Damalie en Paul nog een paar jaar aan deze gemeente te verbinden. Na dit bezoek hebben we de dovenschool bezocht. Hier waren zelfs een aantal kinderen weer voor het eerst na 3 jaar op school door de heftige corona periode. Alle scholen waren 2 jaar gesloten, en tot nu toe was er nog niet genoeg geld voor een nieuw schooljaar.

Na de lunch konden we vrij het schoolterrein verkennen. De studenten vinden het geweldig een praatje met je te maken. Zo ontmoeten we ook Tony, de houthakker voor de keuken. Hij start de dag om 5.00 uur in voorbereiding in de keuken. Poeh wat een klus bij 37 graden (en dan te bedenken dat het vanmorgen in NL -3 graden was….). Alle studenten krijgen 3x per dag maispap en bruine bonen te eten. In het weekend krijgen ze soms wat vlees en fruit erbij. We mochten ook meedraaien met de aardrijkskunde les. Warm hoor in zo’n leslokaal! Respect voor alle studenten.

Om 15.00 uur zijn we de buurt ingegaan en hebben we Joram ontmoet samen met zijn moeder Irene. Joram is 6 jaar, meervoudig gehandicapt en woont alleen met zijn moeder. Na de geboorte van Joram is de vader met de oudste twee dochters ervandoor gegaan, wat een verdrietig verhaal. De moeder nam ontslag als juf om voor Joram te kunnen zorgen. We hebben met haar gebeden en ervoor gezorgd dat haar stoepje gerepareerd werd zodat de rolstoel beter naar binnen gereden kon worden.

Vervolgens waren we als groep uitgenodigd door de Bisschop van het gehele rayon voor het diner. Samen met zijn vrouw en 2 afgevaardigden van de kerk hebben we mooie gesprekken gehad over kerk zijn in deze tijd, onze verbinding als zuster gemeente en de uitdagingen waar we mee te maken hebben als het gaat om onze jeugd in de kerk. We hebben samen gebeden en gezongen. Ook dit was weer een prachtige ontmoeting.

Als groep maken we veel mee, delen we blijdschap en verdriet. Wat een zegen te mogen weten dat we altijd met deze lieve mensen in Oeganda verbonden blijven door onze hemelse Vader.

Until we meet again, may God hold them in the palm of His hand.

Warme groet,

Tineke Holwerda, namens de hele groep.

________________________________

Maandag 13 februari 2023

Vandaag een “dagje in de buurt”.

Vanochtend een gastvrij welkom op de school, Wobulenzi Town Academy, door de directeur Charles Opio. Hij vertelde over het ontstaan van de school in 2005 en de huidige situatie anno 2023. De school heeft ruim 800 leerlingen, die iedere dag worden voorzien van onderwijs, eten, drinken en onderdak. Een hele uitdaging voor al het personeel, maar dit wordt met veel toewijding en zorg gedaan! En heel belangrijk met veel enthousiasme en liefde!

Daarna naar de andere school van directeur Charles, een school die hij op eigen initiatief gebouwd heeft en op dit moment les biedt aan de jongste kinderen (primary school). De juffen waren ontzettend blij met de puzzels, kleur potloden, en alle andere meegebrachte spulletjes uit Bolsward!

Vanmiddag een rondleiding op de kliniek door Annet, de vrouw van Charles, die hoofd van de kliniek is. Het verplegend personeel is 24 uur per dag beschikbaar om hulp te verlenen aan zieke mensen in Lukomera. De kliniek zag er netjes en verzorgd uit. Ook biedt het zwangere vrouwen de mogelijkheid om daar te bevallen, een mooi moment was de overdracht van de verloskundigetas van “onze” Alice, naar de verloskundige Maurice van de kliniek. We hopen op nog veel meer gezonde baby’s in Lukomera!

Om 17 uur hebben we de assembly bijgewoond op het terrein van de school. Hier wordt het schoollied gezongen en de nieuwe studenten worden welkom geheten. Duidelijke regels worden gedeeld met de studenten:

“Een deur is om naar binnen te gaan en een raam is voor ventilatie! “ (dus niet om naar binnen te gaan…..😉)

Oh ja, er was ook nog ergens een lekke band vanmiddag…..maar ook weer opgelost!

Een prachtige dag vandaag! We genieten volop!

Hartelijke groet van ons allemaal. 🇺🇬

____________________________

Zondag 12 februari 2023

Zoals u heeft gelezen zijn we veilig en wel aangekomen. Vandaag zijn we vroeg opgestaan voor een tweetal kerkdiensten, de Engelse dienst startte om 8.00 uur, lokale tijd. Geweldige ontvangst en we werden al van verre al verwelkomt. Iedereen is even open en hartelijk. Prachtige om te zien hoe een kerkdienst hier gevierd wordt. Veel power, zang en dans. We hebben een mooie foto van onze Gasthuiskerk gegeven als cadeau aan onze zustergemeente van de St Stephans church. Tijdens de dienst naar de kinderkerk geweest, ook prachtig om mee te maken, al gauw zaten veel kinderen op onze schoot, (zie foto s) hierna nog een dienst in het luganda. Na een lekker diner bij de directeur van de school, Charles, met local food zijn we in de middag naar Joseph gegaan. Joseph is m.b.v financiering een eigen kwekerij gestart. Daarna hebben we zijn verjaardag gevierd bij zijn ouders thuis. De dag hebben we afgesloten met een gezellig bijzijn in de tuin van onze guesthouse, genietend van een koel briesje, wat erg aangenaam is na een dag van 35 gr.

Morgen weer een nieuwe dag. Hartelijke en dankbare groet, Bert en Mirjam van der Veer

_______________________________________

Zaterdag 11 februari 2023

De groep van de Gasthuiskerk is vrijdagmiddag omstreeks 15:00 uur vanaf Schiphol vertrokken. Na een tussenlanding in Caïro arriveerden ze op zaterdagmorgen omstreek 05:00 uur aan op het vliegveld van Entebbe in Oeganda. Johannes en Gé Holwerda verwelkomden hen en na een rit van twee uur arriveerden ze in Lukomera waar onze zustergemeente is gevestigd. Om 11uur na een kleine rust pauze maakten we een wandeling door het dorp. Na de middag hebben we een bezoek gebracht aan de vier kerken die vanuit Bolsward hebben ondersteund een aantal jaren geleden. In alle gemeenten werden we hartelijk ontvangen. ook kregen we indrukwekkende verhalen te horen waar mensen mee hebben te kampen. Wat allemaal zo anders en wat schrijnend in vele gevallen. Veel kinderen maakten diepe indruk op ons als bezoekers.